Jumlah Tetamu : 200 org
Menu Utama : Daging Masak Hitam & Sup Daging (tulang,gearbox,rib,hati limpa,daging),
Nasi Putih, Air asam (cicah dgn daging)
Minuman : Air Oren
Khemah : 1
Salam,
Macam biasa setiap taun, kampung paksu buat korban.....taun ni 4 ekor.....nak cerita, seekor terlepas...ni lyg last sekali nk kena sembelih..sebab dia takut and tali ikat pon kecik ja..huhuhuhu...syukur terlepas x msk kampung or Laguna Merbok, dia pi kt padang..mau dua jam jgk dok kepung nk tangkap dia..last2 sekali panggil tuan punya lembu...kejap ja dpt tangkap balik pakai tali mcm cerita koboi tuuu...
Kembali kepada tajuk utama, menu utama adalah daging masak itam & sup tulang daging. Tugas paksu kali ini dibantu oleh paklong ya and pakngah...x sunyi ada lepa ni....x kering gusi...mcm mcm lepa cerita.... memasak pon jadi enjoy..
Sorrylah gambaq tak byk kali ni.....ada 2 keping ja
daging yg dipotong kecik, direbus dulu..supaya x keras time memasak nanti
nilah hasilnya...daging masak hitam(xpi nmpk x itamkan.sbb x siap lagi)
Sebenarnya ada bnyk cara tuk sedapkan setiap masakan.bnyk sgt cara..ingat lagi dulu, paksu ada sembang dgn sorang chef hotel...dia kata " setiap menu atau masakan, ramuan asas dia sama ja, bergantung pada kreativiti seseorang nk bagi sedap"
Jadi, tuk kelainan dan nak bagi sedap..Paksu masukkan buah kurma yg dikisar dgn rempah2 yg lain kedalam Daging Masak Hitam ni....tujuan dia nak bagi kuah dia pekat dan rasa yang seimbang
Alhamdullilah..majlis tamat sebelum solat Zohor, semua yang dtg menolong, terima kasih diucapkan..lauk abis..Syukur pada Tuhan...tahun depan. ada rezeki..Kampung Pinang Dalam akan ada majlis korban lagi
Terima Kasih
No comments:
Post a Comment